Veren hyytymiseen vaikuttavat lääkkeet

Veren hyytymiseen vaikuttavat lääkkeet

 

Alprolix

Elocta

 

Lääkevalmisteidemme pakkausselosteet ja valmisteyhteenvedot voi hakea Fimean lääkehakupalvelusta ja Euroopan lääkeviraston verkkosivuilta (keskitetty menettely).

Elocta: Pharmaca Fennica ja Lääkeinfo

Sobi ja hemofilia
Toimimme parantaaksemme hemofiliaa sairastavien ihmisten elämän perusedellytyksiä. Meillä on 50 vuoden historia hemofilian hoidon innovaatioiden parissa; se on perintö, joka luo perustan tämän päivän uraauurtavalle tutkimuksellemme. Nojaudumme edelleen näihin tietoihin ja taitoihin luodaksemme maailman, jossa hemofiliaa sairastavat ihmiset voivat elää elämää, joka on täynnä mahdollisuuksia.

Hemofilia
Hemofilia on sairaus, joka aiheutuu synnynnäisestä joko osittaisesta tai täydellisestä hyytymistekijän puutoksesta. Kyseessä on valkuaisaine, proteiini, joka aiheuttaa veren hyytymisen. A-hemofilia (tekijä VIII:n puutos) ja B-hemofilia (tekijä IX:n puutos) ovat sukupuolikromosomisidonnaisesti perinnöllisiä ja ne esiintyvät lähes yksinomaan pojilla. Sairaudet luokitellaan lieviksi, keskivaikeiksi tai vaikeiksi. Myös muita verenvuototaudin muotoja esiintyy. Hemofilia on perinnöllinen sairaus, joka todetaan muutamalla henkilöllä vuosittain.

Hemofilia on hoitamattomana vakava sairaus. Verenvuodot ilmaantuvat usein niveliin (erityisesti kantaviin niveliin, kuten polvi- ja nilkkanivelet). Nämä vuodot voivat aiheuttaa vaikeaa kipua, josta seuraa usein pysyviä vammoja ja toimintakyvyn heikkenemistä, jos vuotoja ei hoideta oikealla tavalla. Muita lieviä, keskivaikeita tai jopa hengenvaarallisia verenvuotoja voi esiintyä lihaksissa, pehmytkudoksissa ja maha-suolikanavassa. Myös aivoverenvuodot ovat mahdollisia. Trauma, suuret leikkaukset, hampaanpoisto tai muut pienemmät kirurgiset toimenpiteet vaativat nekin lääketieteellistä hoitoa niihin liittyvän verenvuodon hallitsemiseksi.

Esiintyvyys
Noin kymmenellä pojalla ja miehellä 100 000:sta on A- tai B-hemofilia. Tämä tarkoittaa sitä, että Suomessa on noin 360 poikaa tai miestä, joilla on jompikumpi sairauden muoto. A-hemofilia on viisi kertaa yleisempi kuin B-hemofilia. Runsaalla puolella A-hemofiliaa sairastavista potilaista on sairauden vaikea tai keskivaikea muoto.
Lisätietoa osoitteessa www.hemofilia.fi (Suomen Hemofiliayhdistys).

Hoito
Hoidossa keskitytään joko korvaamaan puuttuva hyytymistekijä tai jäljittelemään sen toiminta. Hoidon tavoitteena on ehkäistä verenvuotoja, jäykkyyttä (liikuntakyvyn rajoittumista) ja muita sairauden aiheuttamia komplikaatioita. Potilaiden nivelten suojaamiseksi verenvuototaudin vaikeita muotoja hoidetaan jo nuorella iällä ennaltaehkäisevästi. Hoidon tarkoituksena on suojata myös vakavilta vuodoilta kuten aivoverenvuodot, lihasverenvuodot ja suolistoverenvuodot.

NP- 19018